miercuri, 2 martie 2016

Programe obligatorii de instalat dupa ce ti-ai reinstalat Windows

Ti-ai cumparat un PC, computer, calculator, spune-i cum vrei. Vrei sa afli ce programe de  calculator trebuie sa instalezi de la inceput, ca sa mearga totul struna? Atunci citeste cu  atentie acest articol.Pentru fiecare dintre voi cerintele de la calculator ar putea fi diferite, dar  am sa incerc sa fac o lista cu cele mai importante softuri si programe pentru calculator de  care are nevoie oricine vrea sa-si foloseasca in conditii optime computerul personal.
 Primul soft de care ai nevoie pe calculator este, bineinteles, sistemul de operare, dar  aici, am ales sa ma refer la cei care isi instaleaza o versiune de Windows XP, Vista sau  Windows 7/8, deoarece ei sunt majoritari. Rog fanii Linux sa nu se supere, voi reveni cu un  articol dedicat si lor, legat de programele ce ar trebui sa si le instaleze.
 cei mai buni antivirusi 2016 descarca gratis
fara un antivirus,  unul dintre programele de calculator obligatorii atunci cand va conectati la Internet.  Aici ti-am povestit despre cei mai buni antivirusi gratuiti si cum ii poti instala foarte simplu.
In niciun caz nu este recomandat sa incepi browsing-ul pe internet
Personal, folosesc Avast, care nu m-a lasat balta de doi ani incoace. Il descarci de aici. Vrei sa dai un ban in speranta ca primesti mai mult? Am vorbit si de cei mai buni antivirusi platiti aici asa ca stii ce ai de facut. As recomanda BitDefender sau Kaspersky. Nu de alta, dar mai in toate topurile sunt pe primele locuri.

descarca gratis
Arhivator/dezarhivator
WinRAR Este extrem de util pentru ca unele kit-uri vin arhivate si nu vrei sa stai sa te uiti la ele ca broasca la inundatie. Cel mai celebru si eficient (parerea mea) program calculator de acest tip este WinRAR, iar despre “dansul” am vorbit pe indelete aici. Daca nu ai chef sa mai treci prin pledoaria mea, poti downloada acest program de pe site-ul WinRAR.

Chrome descarca gratis
Browser
Daca vrei peri albi si blocaje din 5 in 5 minute, poti ramane cu Internet Explorer-ul care vine instalat in Windows. Cel putin pentru cateva saptamani se va comporta onorabil, dar nu e o scuza sa nu vrei ceva mai bun. Asta se traduce prin programe pentru PC precum Chrome, Firefox sau Opera. Chrome poate fi descarcat gratuit de aiciFirefox de aici, iarOpera de aici.
Drive virtual descarca gratis

Drive virtual
Ti-a dat un amic niste kit-uri sub forma de imagine pe un stick USB? Poti vedea continutul imaginii si instala cu WinRAR (pentru ca o imagine este in sinea ei o arhiva), dar o forma mult mai eleganta de utilizare pe viitor ar fi sa instalezi un program de calculator care creaza un drive optic virtual. Cel mai popular si eficient din toate timpurile este Daemon Tools, iar despre el descarcal de aici. Nu este musai sa citesti despre el daca va cunoasteti deja.


nero 7 premium  licenta
Soft de inscriptionare CD/DVD
Personal cred ca vremea CD-urilor si DVD-urilor a cam trecut, in sensul ca nu prea mai stiu oameni care fac back-up-uri pe discurile optice amintite. Majoritatea utilizatorilor transfera date pe stick-uri de memorie care au ajuns la capacitati de stocare impresionante sau pe hard disk-uri portabile.
Este insa o intreaga nebunie sa faci un stick USB bootabil (pentru a instala un sistem de operare) asa ca tot CD-ul si DVD-ul sunt caile mai usoare pentru misiunea asta. Cum inscriptionezi un disc? Cel mai popular program pentru asta este Nero, iar despre cea mai noua versiune am vorbit si noi aici descarca gratis 
Descarca WINAMP
 Multimedia
In mod sigur vei vrea sa asculti muzica sau sa te uiti la un film pe computer. Aici vei gasi o lista cu cele mai bune programe de vazut filme.  Cel putin acasa, PC-ul este o statie de entertainment (ca sa nu zic distractie care ar fi fost un motto de post de radio). Pentru muzica, toata lumea care a avut de-a face cu un computer pana acum stie ca exista Winamp. Este intr-adevar cel mai popular, dar exista si alternative, unele ceva mai reusite.
Descarca WINAMP de aici. Eu unul, dupa ce am scris materialul cu pricina am ramas cu playerul WINAMP care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul din paranteza Nu te speria ca vezi scris in ruseste. In dreapta sus poti alege limba, asa ca treci pe engleza (EN).
Pentru filme, de ani de zile folosesc BS.Player, iar subiectul a fost si el tratat pe larg aici. Desi interfata nu este de secol XXI, softul este extrem de usor de folosit, iar lucrul cu diacriticele este chiar o joaca de copil.
 Suita office
Alte programe de instalat pe calculator sunt cele care iti permit sa pui fisiere in cloud nu neaparat pentru backup, ci pentru a le putea accesa cu usurinta si pe de alte calculatoare sau chiar de pe telefoane si tablete. Cel mai popular program pentru cloud este, fara indoiala, Dropbox, pe care personal il folosesc zilnic. Totusi, exista si variante precum SkyDrive, un program Microsoft care are avantajul ca iti ofera 7 GB de spatiu in loc de cei 2 GB ai Dropboxului. Aici gasesti mai multe programe pentru stocarea fisierelor in cloud.
Editare poze Adobe Photoshop
Pozele facute in vacante pot fi vazute usor cu programul preinstalat pe Windows, dar ce faci cand vrei sa tai pozele pentru a ocupa mai putin spatiu sau pentru a elimina anumite persoane din peisaj? Poti apela la programe gratuite pentru poze precum Irfan View, care este foarte usor de utilizat, sau te poti indrepta spre programe online de editare. Cea mai buna (si mai scumpa) solutie este, evident, Adobe Photoshop.

Utorent descarca gratis
Torente
Clientii de DC++ au disparut de mult din preferintele utilizatorilor, iar torrentele reprezinta metoda favorita pentru a descarca fisiere de pe internet. Unul dintre cele mai bune programe pentru calculator de acest tip este uTorrent, insa daca din diverse motiove nu iti place poti folosi orice alt program din aceasta lista. In plus, daca nu esti familiar cu torrentele poti citi acest articol introductiv.

Cam astea au fost sugestiile mele pentru un incepator in ale computerului. Toate aceste programe de calculator sunt aproape obligatorii pentru o buna utilizare a PC-ului.
Sigur, e posibil sa mai ai nevoie si de alte programe, pentru ca exista multe softuri pe care le instalezi treptat, dar programele pentru calculator prezentate aici le-am considerat de prim moment, ele instalandu-se imediat dupa instalarea sistemului de operare.
Mi-a scapat ceva? Spune-mi in comentarii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu